Zelf instrumenten knutselen

In de lessen kom je regelmatig zelf geknutselde spullen tegen. Veel daarvan (of een eenvoudige variatie) zijn eenvoudig thuis te maken. Let bij de kleinsten er wel op dat het veilig is! Het meeste zelf gemaakte materiaal is voor de peuters of alleen onder begeleiding.

 

Mondharmonica:

Dit gebruik ik om hygienische redenen (moeilijk schoon te maken) niet in de les. Maar thuis is het natuurlijk één groot feest om hierop te experimenteren. De mooiere mondharmonica’s zijn verkrijgbaar bij de muziekwinkel en kosten dan nog steeds maar enkele euro’s.

Rammelaars:

Neem bijv.een Pringles bus en maak hem schoon. Vul met rijst. Sluit de bus af, tape het dicht met stevig en kindvriendelijke tape. Eventueel nog leuk beplakken met plakplastic of een zelfgemaakt kunstwerk…en rammelen maar!

Als je andere vulling gebruikt, krijg je ook ander geluid. Dat is vooral leuk als je er meer maakt. Bijvoorbeeld suiker, een kastanje of ongekookte linzen.

Ritmestokjes:

Bij de bouwmarkt koop je rondhout. Zaag het in stukken van 20 a 25 cm. Schuur dit zorgvuldig rond af. Eventueel nog verven met kindvriendelijke verf (of alleen een randje). Hoe dikker het stokje, hoe lager het geluid.

Schoenendozen:

Altijd leuk om iets in te doen en er weer uit te halen. Als hij niet zo mooi is kun je hem beplakken met plakplastic of je kind versiert hem natuurlijk zelf. Eenmaal dicht is het ook een leuke trom.

Blikken melkpoeder/koffiepoeder:

Deze blikken zijn leuke trommels, De deksels zijn van zacht plastic en de onderkant is hard blik. Als je er een speeltje in doet is het een rammelaar. Voor dreumesen is alleen het erin doen en het eruit halen al fantastisch. Voor het mooie zicht kun je het blik netjes beplakken met plakplastic (verkrijgbaar bij de bouwmarkt of knutselwinkel).

WC/keukenrolletjes:

 Gooi ze niet weg, maar geef ze een nieuw leven. Je kunt ze zelf beplakken met plakplastic of je kind versiert ze zelf. Wat kun je ermee? Laat dat maar aan je peuter over…. Nou goed dan: een kijker, een megafoon, een wiel, een poppetje, ….. Doe aan een kant wat bakpapier met een elastiek en zing aan de open kant: nu heb je een kazoo om in te zingen! Keukenrollen kun je ook een mooi geluid uit krijgen door ermee op de grond te slaan.

Dozen:

Net als potten en pannen zijn dozen fantastische trommels en geeft het mogelijkheid om kiekeboe en nog veel meer te spelen. Laat grote dozen gewoon eens staan in je huis en ruim ze niet op. Je ziet vanzelf wel wat er gebeurt! Met een paar stiften erbij versiert je kind hem ook nog eens prachtig 😉

Lapjes:

Organza is een prachtige stof. Heb je nog een restje liggen? Zoom het om tegen de draadjes en je bent klaar. Doordat het doorschijnt is het minder eng bij kiekeboe spelen en doordat het zo zacht is, is het een heerlijk gevoel tegen je huid. Je kunt er mooi mee zwaaien en zwieren op muziek en als je ertegen blaast valt het lapje langzaam naar beneden: prachtig om te zien! En als het vies is doe je het eenvoudig in de wasmachine.

Knuffels naaien:

Pak een (oude) handdoek en maak uit enkele delen een knuffel. Vul het licht op met stukken van de handdoek, borduur met enkele kleine steekjes oogjes e.d. erop en klaar: een knuffel die op 60graden in de wasmachine kan en vooral heel erg lekker aanvoelt.

Op deze manier heb ik voor de lessen muizen gemaakt: 2 gelijke delen (druppelvorm, punt =neus) aan elkaar naaien. 2 oren er stevig op naaien en bij het uiteinde als je hem gekeerd en gevuld hebt een klein staartje er heel stevig aan vast. Let erop dat voor kleine kinderen het staartje maar enkele centimeters lang mag zijn, zodat het niet in hun keel kan komen.

Je kunt ook een tuttel maken: 1.vierkante lap knippen. 2. Alle randen een zigzagsteek geven tegen het rafelen. 3. vanuit het midden een “hoofdje” maken ->vullen met stukjes handdoek 4. Dichtnaaien of knopen met een bandje.

Vlinders:

Vouw een stevig A4tje dubbel (in de breedte). Knip een halve vlinder met hoofdje en staartje uit.

Verf aan één kant dik met verf en vouw het direct dubbel, wrijf er stevig over en vouw het snel weer open. Laat dit drogen. Herhaal dan eventueel aan de achterkant.

Maak twee kleine gaatjes in het lijfje. Steek daar een wollen ijzerdraadje doorheen als handvat.

Sokken:

Van een leuke (volwassen) sok kun je eenvoudig een pop maken: eenvoudigweg een gezicht erop maken (vilt erop plakken of met een draadje borduren) en klaar. De slangen die ik in de les gebruik zijn ook eenvoudig: een rood tongetje van vilt er stevig in naaien, twee oogjes borduren en klaar. En soms is zelfs dat niet nodig, de sok die aan de voet van je kind zit is al vanzelf een slang met wat fantasie. Voor de echte knutsel-die-hards: kijk eens op Craftbits.com

Geen zin/tijd om te knutselen?

OK, een heel leuke kooptip: tub tunes, muziekinstrumenten voor in bad! Voor de allerkleinsten zijn de trommeltjes al super en voor de peuters die van blazen houden zijn er fluitjes of een trompet. De ware muzikant in de dop probeert ook het waterklokkenspel uit! Allemaal verkrijgbaar bij Kindermuziekwinkel