Over Félice van der Sande

Mijn missie is om de voordelen en het plezier van muziek voor zoveel mogelijk jonge kinderen toegankelijk te maken. Naast de Muziek op Schoot cursussen en workshops in Delft en omgeving schrijf ik kinderliedjes, leid ik pedagogisch professionals in het hele land op en geef ik concerten voor de allerjongsten. Daarnaast heb ik me tevens gespecialiseerd in de combinatie van voorlezen en muziek.

In 1998 studeerde ik af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in de richting Schoolmuziek 1e graad, met als eerste instrument dwarsfluit. In 2005 heb ik de post-hbo opleiding “docent Muziek op Schoot” afgesloten. In 2021 behaalde ik cum laude de master Kunsteducatie, volledig gericht op muziek in de kinderopvang.
Behalve dwarsfluit bespeel ik allerlei instrumenten en ben ik altijd op zoek naar nieuwe en bijzondere klankvormen. Voor de Muziek op Schoot lessen schrijf ik regelmatig zelf liedjes en staat het muzikale plezier altijd centraal.

Sinds 2010 heb ik me toegelegd op het geven en organiseren van speciale concerten voor de allerjongsten, van kleinschalige muzikale oorstellingen tot een concert met een groot orkest. In 2013 ontstond hieruit “Krulmuziek”: met 3 professionele strijkers verzorgen we baby – en kindertheaterconcerten, kijk voor boekingen op Buro Bannink.

In 2013 was ik organisator en projectcoördinator van het Jaar van Muziek met het Jonge Kind. Sinds 2008 ben ik actief voor de Stichting Muziek op Schoot waar ik sinds 2014 voorzitter van ben. In 2018 kwam ‘Muziekkwartier’ uit en geef ik in Nederland en België scholing aan pedagogische professionals in de kinderopvang.  Sinds 2019 ben ik docent aan de Docentenopleiding Muziek op Schoot en leid ik met veel plezier toekomstige collega’s op.

Presentaties

Regelmatig spreek ik bij studiedagen, geef ik lezingen en verzorg ik bijscholingen op maat van workshop tot langdurige begeleiding aan pedagogisch medewerkers. In het vakblad pyramide zijn al vele artikelen gepubliceerd van mijn hand. En al vaak gaf ik workshops aan collega’s op de Gehrels Professionaliseringsdag.

Extra inspiratie voor mijn werk doe ik op bij de internationale congressen ECME (Early Childhood Music Education Commission) en MERYC (European Network Music Educators and Researchers of Young Children) waar ik ook presentaties heb gegeven.

  • 2012, ECME congres in Corfu. Twee posterpresentaties: Eén over babyconcerten en één over de vergelijking van het werk van pionier Annie Langelaar met de hedendaagse Muziek op Schootpraktijk.
  • 2015, MERYC in Tallinn. Presentatie ‘Playful singing’ over het stimuleren van zelf zingende baby’s en peuters. En een posterpresentatie over het Jaar van Muziek met het Jonge kind.
  • 2016, ECME, Nederland, presentatie ‘Singing methods meet vocal play’ over het toepassen van spelenderwijs gezonde stemstimulans bij zeer jonge kinderen van 0-4 jaar.
  • 2019, MERYC, Gent. Posterpresentatie ‘Just music: embedding child-development oriented music activities at day care centres.’ Over het tot stand komen van het boek Muziekkwartier.
  • 2019, MERYC, Gent. Workshop ‘Pretend play: painting in three-four time’ over toepassing uitzonderlijk spelmateriaal ten behoeve van de uitvoering van muzikale vaardigheden die in andere situaties niet zichtbaar gemaakt kunnen worden
  • 2021, 26 februari, MERYC Online Event, Practitioner perspective: Netherlands.
  • 2022, 24 februari, MERYC, Wenen, Oostenrijk
    Research paper ‘I never thought I would master it so quickly’

Uitgaves

In 2018 kwam ‘Muziekkwartier -ontwikkelingsgericht muziek maken in de kinderopvang’ uit bij uitgeverij SWP. Kijk op Het Muziekkwartier voor meer informatie over het boek en over de bijbehorende cursussen en workshops voor pedagogisch medewerkers, gastouders en andere professionele opvoeders.

Overige uitgaves:

2021: Blub! Klassiek voor kleintjes, Krulmuziek, zang, samenstelling, arrangementen.
2021: ‘Nieuwe Dierenliedjes’ compositie, uitwerking, zang. Piano: Emile Chappin.
2019: ‘Ba-boem! Klassiek voor kleintjes’, Krulmuziek, zang, samenstelling, arrangementen.
2019: ‘Ba-boem! Speelboek’, voor Muziek op Schootdocenten
2018: ‘Muziekkwartier, ontwikkelingsgericht muziek maken in de kinderopvang’, uitgeverij SWP.
2008: ‘Liedjes op Schoot’, deel 1
2009: ‘Liedjes op Schoot’, deel 2, samenstelling en zang, i.s.m. Guus Westdorp en Ton op ‘t Hof
Oplage: 20.000+, inmiddels te beluisteren op YouTube en Spotify

 

Luister hier naar de muziek via Spotify: